SEO optimizacija – Šta je SEO i kako funkcioniše

bogdan krstic

Članak napisao Bogdan Krstić

Činjenice proverene i napisane od eksperta, bez veštačke inteligencije ✔️

Tokom poslednjih nekoliko decenija, način na koji preduzeća plasiraju svoje proizvode i reklamiraju svoje usluge je brzo evoluirao. 

Sve zahvaljujući pojavljivanju interneta i njegovih više milijardi korisnika, brendovi su prešli sa tradicionalnog marketinga, a privlačnost prema digitalnom marketingu nikada ranije nije bila luđa – predstavljanje novih radnih uloga i potencijala za karijeru. 

Od marketinga sadržaja do PPC-a i marketinga na društvenim mrežama do SEO optimizacije, svaki aspekt igra podjednako važnu ulogu. SEO optimizacija, međutim, ima mnogo aspekata od on-page do off-page i povratnih veza do međusobnog povezivanja. Pa, počnimo prvo sa osnovama.

Najverovatnije ste ranije čuli taj termin, ali možda niste postavili pitanje: Šta je SEO optimizacija? Pokušaćemo da vam pružimo najbolji odgovor na to pitanje u ovom članku.

SEO Optimizacija - Šta je SEO, Kako napraviti SEO Optimizaciju?

1. Šta je SEO

2. On-page SEO

3. Off-page SEO

4. Kako Google rangira web stranice

SEO Optimizacija - Najjednostavnije objašnjenje za početnike

Šta je SEO

Search Engine Optimization ili SEO je praksa povećanja organskog saobraćaja na stranici rezultata pretraživača (SERP). Takođe je poznat kao organska pretraga ili oglasi. Ako želite da budete prvi za sve ključne reči, morate da primenite SEO da biste povećali svoj rang.

Pretpostavimo da ste pokrenuli blog za recepte za sladoled, ali vaš sajt nije visoko rangiran u rezultatima organske pretrage. Postoji nekoliko razloga zašto se to može dogoditi:

 • Vaši konkurenti imaju bolji sadržaj
 • Koristite slabe ključne reči
 • Koristite loše prakse izgradnje linkova
 • Vreme učitavanja vaše web stranice je sporo
 • Vaš sajt nema dobro korisničko iskustvo
 • Vaš sajt je greškom deindeksiran

Da biste se visoko rangirali na SERP-u, morate razumeti kako funkcionišu pretraživači. U ovom članku ćete saznati kako Google rangira sajtove, različite tipove SEO-a i razne SEO tehnike koje možete koristiti da poboljšate svoje rangiranje.

Različiti tipovi SEO optimizacije

Postoje dva tipa SEO optimizacije:

 • On-page SEO
 • Off-page SEO

1. On-page SEO

SEO na stranici (On-page SEO) je proces optimizacije elemenata sajta. Kada to radite, postoje određeni faktori koje morate uzeti u obzir. Svi ovi elementi su nešto što možete kontrolisati kao krajnji korisnik. Aspekti SEO-a na stranici su:

Istraživanje ključnih reči
Pre nego što bilo šta uradite sa vašim sajtom, prva stvar koju treba da uradite je da razumete po kojim ključnim rečima želite da se rangirate. Da biste to uradili, potrebno je da uradite istraživanje ključnih reči. U ovom procesu birate primarne i sekundarne ključne reči oko kojih gradite meta oznake i sadržaj.

Primarne komponente za istraživanje ključnih reči su:

 • Obim pretrage
 • Konkurencija
 • Relevantnost

Takođe možete da koristite SEO alatke za istraživanje ključnih reči kao što su Google AdWords Keywords Planner za pretragu ključnih reči. Jednom kada odaberete ključne reči, možete nastaviti da optimizujete svoje stranice za te ključne reči.

Bitna stvar: Raditi istraživanje ključnih reči može biti teško na srpskom zato što većina inostranih alatki ima podatke za engleske ključne reči. Koristite planer od Google-a i takodje upotrebite njihove sugestije za slične pretrage kada kucate odredjene ključne reči kada vršite normalnu pretragu. 

Title Tag
Oznaka naslova je element naslova zaglavlja koji prikazuje rezime sadržaja vaše web stranice na stranici rezultata pretraživača. Takođe utiče na CTR (Clickthrough Rate – stopa klikova) i najvažniji je faktor SEO-a na stranici. Pretraživači prikazuju prvih 50–60 znakova naslovne oznake.

Uzećemo primer:

Meta deskripcija
Meta deskripcija je kratak opis koji rezimira sadržaj web stranice. Oni se takođe prikazuju na rezultatima stranice pretraživača. U poređenju sa oznakom naslova, meta opis daje korisnicima više razumevanja o čemu se radi na vašoj web stranici. Meta opis takođe utiče na stopu klikova.

URL struktura
URL je skraćenica od Uniform Resource Locator. Najbolja praksa je da koristite URL-ove prilagođene SEO-u, jer oni pomažu da se razume o čemu se radi na web stranici. Loša struktura URL-a je veliki problem u SEO-u, što može dovesti do toga da vaša web lokacija dobije niži rang.

Uzećemo primer: Ako vaša stranica govori o najboljim proizvodima za čišćenje kupatila, primer dobre URL strukture za tu stranicu bi bio vašsajt.com/10-najboljih-proizvoda-za-čišćenje-kupatila.

Oznake zaglavlja (Header Tags)
Oznake zaglavlja pomažu da se identifikuju naslovi i podnaslovi vašeg sadržaja. Hijerarhija oznaka zaglavlja ide od H1 do H6. H1 je glavni naslov stranice, oznaka H2 je podnaslov H1 i tako dalje. Ove oznake pomažu pretraživačima da bolje čitaju i razumeju sadržaj.

Interni linkovi
Interni linkovi su veze koje povezuju web stranice na vašem sajtu. Oni omogućavaju korisnicima da se kreću kroz sajt. Takođe su korisni za širenje “link juice-a” (vrednost koja se prenosi sa jedne web stranice na drugu). Primer sa našeg članka Kako napraviti sajt za prodaju (takodje je ovo sad interni link :-))

Upotreba ključnih reči
Pretraživač pretražuje sajt koristeći Natural Language Processing (NLP). NLP pomaže pretraživačima da prolaze kroz sadržaj i traže ključne reči.

Na primer: Ako je vaš sajt posvećena digitalnom marketingu i na njoj ste koristili samo ključnu reč „digitalni marketing“, onda su šanse da se visoko rangirate za ovu ključnu reč male. Važno je dodati srodne ključne reči kao što su tipovi digitalnog marketinga, veštine u digitalnom marketingu itd.

Sitemaps
Mapa sajta je način organizovanja sajta kako bi se pomoglo korisnicima i pretraživačima da razumeju strukturu sajta. Postoje dve vrste mapa sajta:

 • HTML mape sajta: Dizajnirane za ljude
 • XML mape sajta: Dizajnirane za pretraživače

Sada kada imate jasno razumevanje SEO-a na stranici, dozvolite nam da razgovaramo o odeljku SEO van stranice (off-page SEO) u članku „Šta je SEO optimizacija?“.

2. Off-page SEO

SEO van stranice je još jedan proces poboljšanja vašeg ranga na SERP-u. Takođe pomaže da se ojača kredibilitet vaše web stranice i izgradi osećaj autoriteta i pouzdanosti u domenu. Druge prednosti SEO-a van stranice su povećanje saobraćaja, ranga stranice i svesti o brendu.

Link Building
SEO van stranice je uglavnom povezan sa izgradnjom linkova. Izgradnja linkova je proces sticanja hiperlinkova sa drugih sajtova na vaš sajt. Ovo je takođe poznato kao izgradnja eksternih linkova. 

Ključ za izgradnju linkova je uvek sadržaj. Iz perspektive SEO-a na stranici, kvalitetan sadržaj vam omogućava da ga optimizujete za relevantne ključne reči i rang. 

Sa SEO strategije van stranice, posedovanje visokokvalitetnog sadržaja omogućava drugim sajtovima da se povežu nazad na vaš.

Evo nekoliko strategija za izgradnju linkova:

 • Kreiranje visokokvalitetnog sadržaja – Drugi sajtovi će se povezati sa vašim ako je vaš sadržaj originalan, dobro strukturiran i dobro čitljiv.
 • Angažovanje van sajta – Provedite dosta vremena na drugim sajtovima sličnim vašim. Možete tražiti druge sajtove koji imaju relevantan sadržaj. Možete da delite svoj sadržaj sa njima, oni mogu da dele svoj sadržaj sa vama. Takođe možete postići angažovanje van sajta putem društvenih medija i saradnje sa blogerima.

Kako Google rangira web stranice

Sajtovi se rangiraju prvenstveno na osnovu konkurencije između vaših web stranica i drugih web stranica za određenu ključnu reč. Web stranice koje prate najbolje prakse nadmašuju svaku drugu web stranicu u konkurenciji i rangiraju se na vrhu po tim ključnim rečima.

Pretraživači kao što je Google prate tri osnovna koraka da rangiraju sajt. To su:

 • “Crawling”
  Pretraživači imaju paukove ili robote koji skeniraju sajt, kopiraju ceo sadržaj sajta i čuvaju ga u indeksu pretraživača.
 • Indeksiranje
  Indeksiranje je metod dodavanja web stranica u rezultate Google pretrage. Ako vaš sajt nije u indeksu pretraživača, niko neće moći da ga pronađe.
 • Rangiranje
  Kada nešto unesete u Google, najrelevantniji sajtovi (iz indeksa) će se pojaviti u rezultatima pretrage. Ovi rezultati su zasnovani na više faktora kao što su lokacija korisnika, jezik, iskustvo itd.

Postoji mnogo faktora koji utiču na rangiranje – relevantnost je kritičan aspekt. Međutim, takođe morate da se uverite da vreme učitavanja stranice bude brzo za krajnjeg korisnika. Google takođe uzima u obzir druge faktore kao što su koliko dugo neko ostaje na stranici i stopa klikova jedne stranice u odnosu na ostale na SERP-u.

Jezik i lokacija takođe igraju vitalnu ulogu u rangiranju. Na primer, ako tražite u Srbiji, rezultati će se razlikovati od rezultata u Hrvatskoj ili Bugarskoj. To je zato što Google ima različite botove koji pužu različite stranice u različito vreme i što se Google-ov indeks neprekidno ažurira. Međutim, ne sinhronizuje se u realnom vremenu.

Da elaboriramo, ako pretražujete „kafići“ dok ste u Beogradu, videćete različite rezultate. Sada ako tražite „kafići“ dok ste u Zagrebu, videćete različite rezultate.

Da sumiramo, najvažniji faktori za Google rangiranje su relevantnost, korisničko iskustvo, jezik i lokacija.

Kako funkcioniše SEO optimizacija - zaključak

Zaključak

Nadamo se da vam je ovaj članka o SEO optimizaciji pomogao da naučite šta je SEO optimizacija, kako funkcioniše SEO otpimizacija, kako napraviti SEO optimizaciju, i druge korisne stvari.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, ostavite komentar. Srećno!

Naučite još...

Comments are closed.