On Page Optimizacija – Sve što treba da znate

bogdan krstic

Članak napisao Bogdan Krstić

Činjenice proverene i napisane od eksperta, bez veštačke inteligencije ✔️

Ako vaš sadržaj nije kreiran sa on page SEO optimizacijom na umu, onda je to kao kofer bez točkova, niko neće želeti da ga podigne (posebno Google).

Jednostavno rečeno, možete napisati odličan sadržaj, ali ako ne optimizujete taj sadržaj onda je sav naporan rad koji ste uložili u njega u suštini izgubljen.

Dobra vest je da SEO optimizacija na stranici nije komplikovan proces, ali je lako jedan od najvažnijih delova marketinga sadržaja.

U ovom postu prolazimo kroz 4 jednostavnih koraka da bi vaš sadržaj bio na pravom mestu, pa nastavite da čitate.

Tehnički SEO vs On Page SEO

Sa nedavnim Google osnovnim ažuriranjima, potrebno je da preduzmete sve moguće mere da osigurate da čitalac otkrije vaš sadržaj.

Zašto je ovo bitno?

Pored mogućnosti otkrivanja, rangiranje dela sadržaja u prvih 10 na Google SERP-u (stranica sa rezultatima pretraživača) je ekvivalentno posedovanju dela nekretnine.

Zadržavanje takve pozicije ima ogromnu vrednost i uticaj, čak ni ne pominjući ogroman besplatni organski saobraćaj koji takođe dobijate.

Ali pre nego što zaronimo u 4 koraka, moramo da razlikujemo SEO optimizaciju jer je podeljena u dve kategorije: tehnički SEO i optimizacija sadržaja.

Tehnički SEO je proces optimizacije pozadine veb lokacije, koda, brzine učitavanja sajta, mapa sajta, indeksiranja, prilagođenosti mobilnim uređajima, strukture stranice, bezbednosti i lista se nastavlja.

Optimizacija sadržaja je proces optimizacije svega na vašoj stranici sa sadržajem tako da ima najbolje šanse da se rangira na Google-u, sa krajnjim ciljem da vam privuče saobraćaj i nove klijente.

I kao što vidite, tehnički SEO je potpuno drugačija zver sama po sebi.

Ali za ovaj članak koji trenutno čitate, zaronimo u 4 jednostavnih koraka za laku optimizaciju sadržaja kako biste tačno znali šta da radite.

Možda biste želeli da obeležite ovu objavu za buduću upotrebu, sada počnimo sa optimizacijom!

On Page SEO Optimizacija u 4 Koraka

1. Pretraga ključnih reči

Pre nego što stavite jednu reč na „papir“, morate da znate koja je vaša ciljna ključna reč (keyword), a rangiranje sadržaja na Google-u zavisi od relevantnosti.

Sve ostalo što ima veze sa SEO optimizacijom na stranici se zasniva na ovoj jedinoj stvari.

Sve se svodi na razumevanje šta Google zaista pokušava da postigne, a to je ovo:

Google želi da organizuje svetske informacije i pruži pretragu sa najtačnijim odgovorom.

U suprotnom, ako klijent (u ovom slučaju posetilac koji traži nešto) ne može da pronađe ono što traži, mogao bi da ode negde drugde što negativno utiče na Google-ov prihod od oglasa.

Zbog toga je ciljanje jedne ključne reči koja je relevantna za upit za pretragu pravi put, jer je u skladu sa onim što Google pokušava da postigne i od suštinskog je značaja za rangiranje.

Ali to se ne završava samo na tome, potrebno je da pronađete i ključnu reč koja ima dovoljan obim pretrage da bi bila isplativa investicija, kao i konkurencija kojom se može upravljati.

Najbolji način koji sam pronašao za istraživanje ključnih reči je korišćenje plaćenog alata kao što je Ahrefs, ali na tržištu postoji mnogo drugih alata za SEO i istraživanje ključnih reči, plaćenih i besplatnih.

2. Uskladite sadržaj sa namerom posetilaca

Jednom kada odaberete ključnu reč sjajnog izgleda koja ima dobar obim pretrage i pristojnu konkurenciju, sada ćete želeti da bliže pogledate SERP da biste otkrili nameru pretrage.

Kao što smo opisali u koraku 1, Google traži najrelevantniji sadržaj da odgovori na upit za pretragu, tako da moramo da uskladimo naš sadržaj na osnovu namere pretrage.

Ukoliko je namera pretrage kupovina, Google će pokazati prodajne stranice. Ukoliko je namera neko saznanje ili učenje, Google će pokazati informacione blogove. Itd.

3. Formatiranje

Kada sredimo našu ključnu reč i nameru pretrage, sada je važno formatirati članak na način koji olakšava život Google-ovim veb pretraživačima.

U tome nam izlaze u susret naslovi ili “header tags“.

H1 (Naslov 1) je glavni naslov stranice koji će odgovarati ili biti skroz isti kao vaša ciljana ključna reč. 

Naslovi H2 su za pitanja, a ključna reč takođe treba da bude u prvom H2.

H3 su odgovori na pitanja u H2.

H4 su koraci, radnje ili podteme ispod H3.

4. Outrank-ovanje konkurencije

Samo uradivši prethodna tri koraka, sada ste efektivno nadmašili većinu konkurencije, ali mi možemo da napravimo korak dalje.

Korišćenjem SEO alata dobijamo prednost u načinu na koji pišemo sadržaj. Guglov algoritam iz dana u dan postaje sve inteligentniji i ne gleda samo jednu ključnu reč.

Takođe traži sve ključne reči povezane sa glavnom temom, koje se nazivaju semantičke ključne reči.

Koristeći SEO alatku za ključne reči kao što je SurferSEO možemo dobiti listu semantički povezanih ključnih reči, koliko puta bi trebalo da se pojave unutar sadržaja, koliko bi članak trebalo da bude dugačak i još mnogo toga.

On Page SEO Optimizacija - Zaključak

Sada kada je vaš post pravilno formatiran i uredno optimizovan za on page optimizaciju, možete da usmerite pažnju na jednostavno pisanje sjajnog sadržaja!

Koristite ključnu reč koju ste pronašli u 1. koraku, koristite neke od preporučenih SEO alata i obavezno uključite semantičke ključne reči koje su najrelevantnije za Google i vaše čitaoce.

Nadamo se da ste uživali u ovom članku o on page optimizaciji i znamo da ćete sada moći da optimizujete svoju veb lokaciju da bude prilagođenija pretraživačima.

Naučite još...

Comments are closed.