Najbolji SEO alati za SEO optimizaciju

Da biste bili uspešni u optimizaciji za pretraživače (SEO), morate koristiti prave alate.

Jednostavno je nemoguće sprovesti istraživanje ključnih reči, analizirati konkurente, pratiti rangiranje, pratiti trendove saobraćaja i konverzija, identifikovati tehničke probleme i implementirati efikasan marketing sadržaja bez odgovarajućih alata.

Ipak, sa toliko alata na tržištu, kako znate koji da odaberete?

Danas ćemo proći kroz nekoliko SEO alata bez kojih ne možete biti uspešni u SEO optimizaciji. 

Najbolji SEO alati

Lista SEO alata

1. Google analitika

Google analitika je moćan i potpuno besplatan alat za analizu veb lokacija. Kada se pravilno instalira na vašoj veb lokaciji, moći ćete da izveštavate o tome koje marketinške taktike izazivaju najveći promet, koje marketinške taktike podstiču najviše potencijalnih klijenata i konverzija prodaje, kako posetioci koriste vašu veb lokaciju, koji sadržaj preferiraju i još mnogo toga.

2. Google pretraživačka konzola (Google Search Console)

Google Search Console je Google-ov besplatni SEO alat. Kada podesite svoj nalog, dobićete obaveštenja ako Google pronađe greške na vašoj veb lokaciji i moći ćete da vidite ključne statistike kao što su rangiranje ključnih reči, broj klikova po ključnoj reči, koliko puta se vaša veb lokacija pojavila u rezultatima pretrage po ključnoj reči i stopu učestalosti klikova kada se vaša veb lokacija pojavila u rezultatima pretrage.

Pored toga, možete da povežete Search Console sa Analitikom da biste otključali još više alatki za izveštavanje na nalogu Analitike. Na primer, kada povežete ova dva alata, u Analitici ćete moći da pregledate rangiranje ključnih reči, stope klikova, prikaze i odredišne stranice koje se rangiraju na Google-u.

3. Ubersuggest

Ovaj besplatni SEO alat marketinškog stručnjaka Nila Patela je neprocenjiv resurs za istraživanje i praćenje ključnih reči, proveru povratnih veza i opšte zdravlje sajta.

Dok plaćena verzija ima više mogućnosti, besplatna opcija vam omogućava da izvršite potpunu reviziju sajta za dve veb stranice. Takođe možete obaviti ograničeno istraživanje ključnih reči i dobiti ideje za sadržaj od konkurenata.

Kao bonus, takođe možete preuzeti besplatno Ubersuggest Chrome proširenje. Ova korisna alatka vam omogućava da lako istražite ključne reči. Potražite ključnu reč na Google-u i videćete obim pretrage i poteškoće pretrage, kao i srodne ključne reči, upravo tamo na stranici rezultata pretraživača. Imaju dosta podataka za ključne reči na našem jeziku.

4. Yoast SEO

Yoast SEO je popularan WordPress SEO dodatak koji vam omogućava da optimizujete svoju WordPress veb lokaciju za pretraživače.

Omogućava vam da lako dodate SEO naslove i opise svim objavama i stranicama na vašoj veb lokaciji. Takođe možete da ga koristite da dodate Open Graph metapodatke i slike društvenih medija u svoje članke.

Yoast SEO automatski generiše XML mapu sajta za sav sadržaj vaše veb lokacije, što pretraživačima olakšava da pretražuju vašu veb lokaciju. Takođe vam pomaže da lako uvezete svoje SEO podatke ako ste koristili drugi SEO dodatak.

A sad za naše ambicioznije čitaoce, navešćemo jednu veoma ozbiljnu SEO alatku. 

5. SEMRush

Marketing SEO alati kao što je SEMRush obično su omiljeni u SEO zajednici. Stručnjaci vole što vam omogućavaju da lako procenite svoje rangiranje, kao i da identifikujete promene i nove mogućnosti za rangiranje. 

Jedna od najpopularnijih karakteristika ovog SEO alata je analiza domena protiv domena, koja vam omogućava da lako uporedite svoju veb lokaciju sa konkurentima. 

Ako tražite analitičke izveštaje koji će vam pomoći da bolje razumete podatke pretrage vaše veb lokacije, saobraćaj ili čak svoje konkurente, moći ćete da uporedite ključne reči i domene. 

Alat za On page SEO proveru omogućava vam da lako pratite svoje rangiranje i pronađete neke preporuke o tome kako da poboljšate performanse svoje veb lokacije.

SEO alati - zaključak

Po nama, ovo su najbolji SEO alati trenutno na tržištu. Za većinu vas, besplatni SEO alati koje smo naveli će biti sasvim dovoljni. A za neke od vas koji radite ozbiljnije kampanje, Ahrefs ili SEMRush su SEO alati za vas. 

To bi bilo to za danas, srećno!

Naučite još...

1 thought on “Najbolji SEO alati za SEO optimizaciju”

  1. Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *