vps hosting srbija

VPS hosting Srbija – Najbolji VPS hosting u Srbiji

bogdan krstic

Članak napisao Bogdan Krstić

Činjenice proverene i napisane od eksperta, bez veštačke inteligencije ✔️

VPS (Virtualni privatni server) je usluga hostinga koja koristi tehnologiju virtuelizacije da bi vam obezbedila namenske (privatne) resurse na serveru sa više korisnika. VPS je sigurnije i stabilnije rešenje od deljenog hostinga gde nemate namenski prostor na serveru.

Danas ćete naučiti zašto i za koga je najbolji VPS hosting, a zatim ćemo reći koji je to najbolji VPS hosting u Srbiji.

VPS hosting Srbija

VPS hosting Srbija - Šta treba da znate pre nego što izaberete VPS hosting u Srbiji

Zašto VPS hosting?

VPS hosting danas je prilično napredovao u prošlosti. Postalo je mnogo lakše za rukovanje, a u nekim slučajevima i cene su značajno pale. Takođe je neosporno da po prirodi VPS nudi superiorne karakteristike u odnosu na deljeni hosting.

Pretraživači kao što je Gugl zahtevaju da web lokacije rade dobro kao deo svojih kriterijuma za rangiranje. Kao vlasnici web lokacija, moramo da obratimo pažnju na ovo kako bismo mogli da zadovoljimo te potrebe i dobijemo svoj deo saobraćaja.

Korišćenje VPS-a je jedan od načina da se to osigura. Međutim, postoji mnogo drugih ubedljivih razloga da se odlučite za VPS hosting. Međutim, važnije pitanje je kako znati da li je provajder usluga web hostinga zaista dobar?

Znaci dobrog provajdera VPS hostinga u Srbiji

Kada je u pitanju VPS hosting, postoji niz faktora koje možete da procenite. U kombinaciji, ove oblasti će vam dati bolju predstavu o tome koliko je domaćin pogodan za vaše potrebe. Ovi uključuju;

Server Uptime (Vreme neprekidnog rada)

Vreme neprekidnog rada je merilo pouzdanosti za VPS hosting. Obično se predstavlja ili ocenjuje kao procenat. Na primer, ako pročitate da host nudi 99% neprekidnog rada, to znači da tokom perioda od mesec dana, web server u proseku ne radi samo u kombinovanom periodu od najviše 7 sati.

Što je duže vreme neprekidnog rada koje nude kompanije za web hosting, to će vaša web lokacija biti pouzdanija. Ovo je važno i za vaše korisnike i za vaše rangiranje u pretrazi. Uverite se da web host koji gledate nudi garanciju neprekidnog rada kao deo njihovih Uslova korišćenja usluge.

Brzina

Brzina web servera nije ista kao brzina web stranice. Prvi je ocena koliko dugo vašem web hosting serveru treba da odgovori na upit. To je pokazatelj kvaliteta usluge koju pruža usluga web hostinga.

Brzina je važan faktor u rangiranju u pretrazi, i iako možete da napravite podešavanja da biste poboljšali brzinu učitavanja web stranica, to za brzinu web servera nije zaista moguće. Ovo će se oslanjati na sam web host.

Upravljan ili neupravljan VPS hosting

VPS hosting je malo više tehničke prirode. Zbog toga će vam bolji provajderi web hostinga ponuditi izbor Upravljanih ili neupravljanih VPS planova. Za one koji žele da se više fokusiraju na izgradnju i razvoj vaših web lokacija, Managed VPS je bolje rešenje.

Sa Upravljanim VPS planom, web domaćin preuzima odgovornost za tehničko održavanje vašeg VPS naloga. To znači manje kućnog posla za vas i više vremena da se posvetite onome što vam je zaista potrebno.

Neće svi provajderi VPS hostinga u Srbiji ponuditi izbor upravljanih i neupravljanih VPS planova. U nekim slučajevima, provajderi hostinga mogu oklevati da ponude upravljane hosting planove iz različitih razloga, uključujući tehničke izazove, cenu usluge ili više.

Troškovi

Generalno, troškovi su opali kada je u pitanju većina tehnologije. Međutim, za web hosting morate se manje fokusirati na stvarnu cenu usluge. Umesto toga, analiza troškova i koristi će se pokazati daleko korisnijom.

Čak i ako plaćate vrhunski dolar za najbolje u poslu – da li vam je zaista potrebno sve što je uključeno u taj plan? Međutim, zapamtite, previše jeftin plan može ukazivati na smanjenje troškova negde, pa budite oprezni sa jeftinom VPS hostingom!

Podrška

Možda najvažnija oblast kada je u pitanju VPS hosting je korisnička služba. Niko ne voli da čeka vekovima samo da bi dobio odgovor. Kada je moguće, stupite u kontakt sa timom za podršku koji ima web host pre nego što se prijavite za uslugu.

Osim toga, takođe bi bilo dobro proceniti koji kanali postoje za korisničku podršku. Iako je sistem za prodaju karata tipičan, neki web domaćini će koristiti različite kanale uključujući ćaskanje uživo, telefonsku podršku, bazu znanja ili čak domaćin foruma zajednice.

Backup

Da biste povećali pouzdanost vaše web lokacije, generalno je dobra ideja da imate čvrstu rezervnu kopiju (backup). Ovo je jedna oblast koja vam je potrebna da biste bili sigurni da vaš VPS host ima na svom mestu. Iako mnoge hosting kompanije nude rezervne kopije, one se mogu razlikovati u opsegu usluga.

Na primer, koliko često se prave rezervne kopije, koliko je dug period čuvanja podataka, koliko je jednostavno vratiti podatke iz rezervne kopije, da li je automatizovano, može li se organizovati prilagođeno zakazivanje i još mnogo toga.

Što je širi raspon opcija, to će plan biti bolji. Međutim, ovo je nešto što se takođe može primeniti na nivou naloga, tako da ne treba da bude previše fokusna tačka.

Bezbednost

Iako je sav VPS hosting u Srbiji generalno sigurniji od deljenog hostinga, još uvek postoje neke razlike između VPS provajdera. Deo ovoga je vrsta VPS hostinga koja je dostupna. Na primer, provajderi usluga sa VPS rešenjima zasnovanim na oblaku mogu ponuditi bolju sigurnost.

Ovo bi trebalo da bude glavna pažnja pri odabiru bilo kog VPS plana jer bilo kakvi problemi sa bezbednošću mogu dovesti ne samo do finansijskog gubitka, već i do ozbiljne štete po reputaciju.

VPS hosting Srbija - Lista provajdera najboljeg VPS hostinga u Srbiji

Već smo naveli listu najboljeg hostinga u Srbiji, ali ova lista lista će se odnositi isključivo na VPS hosting u Srbiji.

Pa da krenemo!

1. DreamWeb

Na prvom mestu se nalazi DreamWeb koji se ističe sa ponudom izuzetno pouzdanih VPS servera. Cene su visoke ali za te cene vi dobijate jako pouzdan i upravljan sistem koji je takodje veoma brz

DreamWeb je veoma ozbiljna domaća hosting kompanija i pružaju kvalitetnu korisničku podršku

Stvari koje bi mogle smetati odredjenim kupcima su cene i to što njihovi serveri se ne nalaze u Srbiji, već u Nemačkoj. Što se tiče cena, znajte da, makar u svetu hostinga, uglavnom plaćate za ono što dobijate. 

Traženje najjeftinijeg VPS hostinga nije najpametnije rešenje ukoliko želite da imate sve karakteristike koje smo prethodno naveli. 

Za više informacija o DreamWeb VPS hostingu, posetite njihov sajt. 

2. Unlimited

Prelazimo na hosting provajdera sa serverima u Beogradu, Unlimited.rs. Sa konkurentnim cenama, brzim serverima i kvalitetnom podrškom, nismo mogli da ne spomenemo ovu kompaniju.

Kao i kod DreamWeb-a, dostupne su sve stvari koje smo spomenuli ranije – brzina, bezbednost, podrška i pouzdanost. 

Sve preporuke za Unlimited VPS hosting. 

Zaključak

Postoji još provajdera VPS hostinga u Srbiji, ali mi smo hteli navesti, po našem mišljenju, dva najbolja. 

Ukoliko imate bilo kakve nedoumice, slobodno ostavite komentar. Srećno!

Naučite još...

Comments are closed.