Cloud hosting Srbija – Koji cloud hosting u Srbiji izabrati?

bogdan krstic

Članak napisao Bogdan Krstić

Činjenice proverene i napisane od eksperta, bez veštačke inteligencije ✔️

Cloud hosting nudi mnoge beneficije u odnosu na deljeni hosting. Ako ste pročitali našu objavu o najboljem hostingu u Srbiji, znate da smo tamo pričali uglavnom o deljenom hostingu. Danas ćemo govoriti samo o cloud hostingu u Srbiji i beneficijama cloud hostinga. 

Pa da krenemo!

Cloud hosting Srbija - Koji cloud hosting u Srbiji izabrati?

Šta je cloud hosting i koji su benefiti cloud hostinga

Cloud hosting je ponuda inspirisana cloud arhitekturom, gde imamo kombinovane prednosti clouda (virtuelizacija, redundantno skladište, skaliranje resursa) kao i deljenog (“shared“) hostinga.

Planovi su dizajnirani na način na koji korisnici nisu u obavezi, ali mogu povećati resurse (CPU i RAM) na osnovu svojih zahteva za rukovanjem povećanog saobraćaja. 

U slučaju hardverskog kvara, server se može ponovo pokrenuti sa minimalnim zastojima i bez gubitka podataka zbog redundantne arhitekture skladištenja.

Sa tradicionalnim hostingom web servera, korisnik je ograničen na fizička ograničenja tog servera na kome se nalazi vaša web lokacija. Ali to nije slučaj sa hostingom u cloudu. 

Ovde postoji jedinstvena konfiguracija koja vam omogućava da izvlačite podatke sa mreže više servera. To je više kao cloud (razni udaljeni serveri) koji se uključuje u osnovnu mrežu stvarnih fizičkih servera za pristup uskladištenim podacima. 

Ovo deluje kao pristupačno rešenje za hosting koje je pouzdano i skalabilno.

Cloud hosting maksimizira performanse web lokacija i web aplikacija jer je opterećenje ravnomerno raspoređeno između servera povezanih na mrežu. Dostupnost resursa je takođe visoka jer ne zavisi od jednog fizičkog servera kao u deljenom hostingu.

Cloud hosting omogućava jednostavnu i trenutnu nadogradnju CPU-a i RAM-a, poboljšavajući skalabilnost kako i kada se promet vaše web stranice poveća.

Cloud hosting takodje pruža preslikavanje podataka (“data mirroring“) koje vam pomaže da zaštitite svoje podatke. 

Podaci se preslikavaju na 3 različita uređaja na različitim drajvovima tako da u slučaju bilo kakvog hardverskog kvara ne gubite svoje podatke. Ovo obezbeđuje besprekornu rezervnu kopiju i oporavak podataka.

Iako se u početku može činiti da je cloud hosting skup, kada uzmete u obzir karakteristike koje pruža, cene su znatno ekonomičnije. 

Takođe u nekim slučajevima morate platiti samo resurse koje koristite. Neke od funkcija koje pruža cloud hosting u Srbiji su besplatna migracija podataka, potpuno upravljani hosting, praćenje resursa itd.

Cloud hosting je pouzdan jer podaci imaju trostruku redundantnost kao rezultat preslikavanja. Ovo osigurava da su vaši podaci u cloudu sigurni, kao i da je oporavak podataka lakši ako server ikada pokvari.

Serveri za cloud hosting imaju nisku gustinu koja pomaže vašoj web lokaciji da poveća brzinu zajedno sa lakiranjem. Varnish je web simulator koji omogućava web lokacijama da izdrže veliki promet dok učitavaju stranice brzo uz pomoć keširanja statičkog i dinamičkog sadržaja na web stranici. Može da ubrza web stranice za skoro 1000%.

Da li je cloud hosting za mene

Za veće kompanije, pouzdanost servera je važna posebno ako web lokacija treba da radi 24 sata dnevno i 7 dana u nedelji. Biće trenutaka kada će web lokacija imati veća opterećenja i mogu se pojaviti problemi sa propusnim opsegom

Ali kada se to dogodi, server možda neće moći da se nosi sa tim i može doći do prekida rada, što je jedna od stvari koje kompanije najviše izbegavaju. 

Ako tražite pouzdane usluge hostinga, a ne želite dedicated hosting, onda je hosting u cloudu je definitivno dobar izbor. Posebno za web-sajtove koji imaju mnogo posetilaca dnevno, od vitalnog je značaja da web lokacija radi i da radi u svakom trenutku.

Cloud hosting u Srbiji - Najbolji provajderi cloud hostinga u Srbiji

Sada kada smo prošli kroz to šta je cloud hosting i koji su benefiti cloud hostinga, spomenimo najbolji cloud hosting u Srbiji.

1. WebHostingCloud.rs

Kompanija WebHostingCloud nudi razne usluge hostinga, a poprilično obraćaju pažnju na cloud hosting. Cene su im jako korektne za cloud hosting na domaćem tržištu. Serveri koriste LiteSpeed tehnologiju koja omugaćava veoma brzo učitavanje vašeg web sajta. 

Korisnička podrška je dostupna 24/7 i besplatne beneficije ubrajaju SSL sertifikat, dnevni backup i migraciju sajta.

2. mCloud

mCloud je firma koja se skroz fokusirala na cloud hosting i tu su odradili dobar posao. mCloud ima takodje LiteSpeed servere što znači da ni kod njih ne morate da brinete o tome da li će se vaša stranica učitati dovoljno brzo. Serveri im se nalaze u Beogradu i imaju vrlo dobru korisničku podršku. 

Zaključak

Nadamo se da vam je ovaj članak o cloud hostingu u Srbiji bio od koristi. Kao i uvek, dostupni smo ukoliko imate bilo kakva pitanja. Samo ostavite komentar ukoliko vas nešto buni kod cloud hostinga i mi ćemo vam odgovoriti. Srećno!

Naučite još...

Comments are closed.