kako napraviti sajt za prodaju

Kako napraviti sajt za prodaju – Korak po korak

Već smo preporučili WooCommerce na našem sajtu, jer verujemo da je to jedan od najboljih alata za pravljenje onlajn prodavnica. WooCommerce je besplatan plugin za WordPress sajtove, ali cena nije njegova jedina prednost. 

Preduzetnici koji izaberu WooCommerce, mogu biti sigurni da će njihovim prodavnicama lako upravljati, sa odličnim dizajnom i potpuno bezbednim sistemom. 

Štaviše, sajtovi će biti tehnički efikasniji i njihovi vlasnici će moći da računaju na WooCommerce podršku u svakoj problematičnoj situaciji.

Danas ćete naučiti kako da napravite sajt za prodaju u WooCommerc-u.

Kako napraviti sajt za prodaju - WooCommerce tutorijal

WooCommerce je plugin za sajtove napravljene na platformi WordPress koji sajtu dodaje internet prodavnicu. 

WooCommerce vam omogućava da prodajete fizičke proizvode, usluge ili digitalne proizvode. Dodatak obezbeđuje unapred napravljene šablone i strukturu prodavnice sa svim potrebnim stranicama i alatima. Svako može da pokrene sopstvenu prodavnicu, čak i bez informatičkog znanja i veština.

Danas objašnjavamo kako da napravite osnovnu, funkcionalnu onlajn prodavnicu sa WooCommerce-om. 

Zahvaljujući našem vodiču, ne samo da ćete moći da napravite prve korake u svetu e-trgovine, već ćete takođe videti da je WooCommerce zaista jednostavan za korišćenje i efikasan alat.

Koraci:

  1. Domen i hosting
  2. WordPress
  3. WooCommerce
  4. Proizvodi
  5. Dizajn
  6. „Final touch“

Kako napraviti sajt za prodaju - 6 koraka

1. Domen i hosting

Domen i hosting su dve stvari sa kojima morate da se pozabavite pre nego što počnete da radite sa WordPress-om i WooCommerce-om. 

Kada ih birate, vredi obratiti posebnu pažnju na troškove, bezbednost i mogućnosti servera. 

Prodavnica za e-trgovinu može imati veliku težinu kao sajt, tako da je važno da budete sigurni da će hosting koji odlučite da koristite moći da se nosi sa tim u bilo kom trenutku. 

Veoma je obeshrabrujuće za kupce kada vide da se stranica sporo učitava ili uopšte ne radi.

Ukoliko želite najboljeg hosting provajdera na tržištu globalno, onda je Hostinger očigledan izbor. Instalacija WordPress-a traje svega par minuta, i jako je lako koristiti celu platformu i upravljati sajtom. Prijavite se na Hostinger i onda pratite sledeće korake.

2. WordPress

Kao što smo ranije spomenuli, WooCommerce je dodatak za stranice na WordPressu. 

Dakle, drugi korak je instaliranje WordPress platforme. Pročitajte kako napraviti WordPress sajt, tu imate detaljan opis ovog koraka. Nakon što prođete ovu fazu, bićete ponosni vlasnik svoje online prodavnice. 

3. WooCommerce

U ovoj fazi, vreme je da pređemo na korake koji su striktno povezani sa WooCommerce-om. 

U vašem WordPress admin panelu kliknite na odeljak „Plugins“, a zatim pronađite dodatak WooCommerce i instalirajte ga.

Nakon instalacije, pojaviće se dugme „Activate“. Klikom na njega automatski ćete se pomeriti u WooCommerce Wizard – vašu pomoć u procesu aktivacije. 

Morate proći kroz osnovna, obavezna podešavanja kao što su lokacija i valuta prodavnice, isporuka, porezi i plaćanja, kao i podešavanja koja preporučuje WooCommerce.

Odeljak „Recommended“ je samo lista nekoliko besplatnih funkcija koje možete da omogućite u svojoj prodavnici i koje WooCommerce smatra korisnim.

  • Posebno obratite pažnju na odeljak o porezima i ako niste sigurni šta da radite, pročitajte ovaj WooCommerce vodič.
  • Kada su u pitanju načini plaćanja, pored odluke o „gejtveju“ za plaćanje, vredi voditi računa i o SSL sertifikatu. Sigurnost plaćanja je veoma važna stvar za kupce.

4. Proizvodi

Prodavnica ne može da radi bez proizvoda za prodaju, pa je vreme da ih dodate na sajt. U levom meniju na administrativnoj tabli WordPress-a izaberite karticu „Products“ i kliknite na „Add new“. 

Za svaki novi proizvod potrebno je dodati naslov, opis i nekoliko fotografija, kao i podatke o ceni, uslovima isporuke i zalihama. Čim stranica proizvoda bude spremna, kliknite na „Publish“.

  • Veoma je važno da pažljivo popunite sve podatke o proizvodu. Kupci cene kompletnost informacija i spremniji su da kupuju proizvode o kojima mogu da saznaju što je više moguće.
  • Takođe, ne zaboravite da označite svoje proizvode. Kupci ih kasnije mogu filtrirati i brže pronaći ono što im treba. Poboljšava korisničko iskustvo.

5. Dizajn

Odmah nakon dodavanja proizvoda, najbolje je vreme da odaberete temu prodavnice. 

Tek kada vidite stranice proizvoda, moći ćete da procenite koji šablon vam najviše odgovara. WooCommerce i WordPress nude širok spektar tema, besplatnih i plaćenih. Izbor je na vama i zavisi od vaših preferencija i ukusa.

Ako vam je potreban savet, pogledajte neke od najboljih šablona ovde. Lista je zasnovana na povratnim informacijama korisnika, pa bi mogla biti korisna.

Teme se mogu pronaći, dodati (klikom na „Add new“) i aktivirati (klikom na „Activate“) u odeljku „Appearance“ na kartici „Themes“.

6. "Final touch"

Iskreno rečeno, nakon prethodnih koraka, online prodavnica je spremna za prodaju. Međutim, imamo još nekoliko saveta koji će vam pomoći da poboljšate njegovu funkcionalnost.

  • Vodite računa o marketingu i pravilnom reklamiranju proizvoda.
  • Aktivirajte Google Analytics za prikupljanje podataka o kupcima i njihovom ponašanju od samog početka postojanja prodavnice i prilagodite svoje poslovanje njihovim potrebama.
  • Kreirajte sistem prikupljanja e-mail adresa potencijalnih kupaca (npr. newsletter), kao i razmislite o pokretanju kampanje za ponovno ciljanje. Zahvaljujući ovim akcijama, stopa konverzije će se sigurno povećati.

Takodje, jedna od glavnih prednosti WooCommerce-a je mogućnost da se prodavnica izgrađena na ovoj platformi obogati bezbrojnim pluginovima, besplatnim i plaćenim. 

Pluginovi i ekstenzije nisu obavezan element prodavnice, ali nesumnjivo imaju veoma pozitivan uticaj na njen izgled i funkcionalnost. 

Oni takođe poboljšavaju iskustvo kupovine kupaca. Stoga vam preporučujemo da proverite koji bi pluginovi mogli biti korisni u vašoj prodavnici. Posebno preporučujemo:

  • Pluginovi koji se odnose na isporuku
  • Pluginovi za integraciju „gejtveja“ za plaćanje
  • Marketinški pluginovi

Kako napraviti sajt za prodaju - zaključak

Zaključak

To bi bilo to za danas. Sada znate kako da napravite sajt za prodaju uz pomoć WordPress-a i WooCommerce-a.

Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica, ostavite komentar i mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku. Pozdrav!

Naučite još...

Затворено за коментаре.